Wat is henna en waar wordt het voor gebruikt?

Gepubliceerd op 18 april 2023 om 09:54

Wat is henna?

Henna is een natuurlijke kleurstof die wordt verkregen uit de bladeren van de hennastruik, ook wel Lawsonia inermis genoemd. De henna bladeren worden gemalen tot een fijne poeder en daarna gemixt met natuurlijke ingrediënten, zoals citroensap en essentiële oliën, tot een gladde pasta. Deze pasta wordt in een cone/knijpzakje gedaan, waarmee versieringen worden aangebracht op de huid. Na het verwijderen van de pasta blijft vervolgens een oranje afdruk achter op de huid, die in 48 uur verkleurt naar een donkerrode/bruine kleur. Naast het aanbrengen van tijdelijke versieringen op de huid, maar wordt henna ook gebruikt voor haarverf en andere decoratieve toepassingen.

Waar komt henna vandaan?

De geschiedenis van henna/mehndi gaat terug tot het oude India, Pakistan en het Midden-Oosten, waar het oorspronkelijk werd gebruikt voor medicinale doeleinden. Henna werd gebruikt om koorts te behandelen, als pijnstiller en om huidaandoeningen te genezen. Later werd het gebruik van henna als versiering op de huid ontdekt en begon het te worden gebruikt als body art.

Henna tijdens religieuze feesten

In het hindoeïsme wordt henna vaak gebruikt bij bruiloften en andere festivals als onderdeel van de decoratie van de bruid. De henna wordt in ingewikkelde patronen aangebracht op de handen en voeten van de bruid en staat symbool voor vruchtbaarheid en voorspoed.

In de islam wordt henna vaak gebruikt tijdens Eid al-Fitr en Eid al-Adha, de belangrijkste islamitische festivals, maar ook tijdens bruiloften. Het aanbrengen van henna op de handen en voeten is een traditie die teruggaat tot de tijd van de profeet Mohammed. Het wordt ook gebruikt bij andere gelegenheden, zoals huwelijken en andere feesten.

In beide religies staat henna symbool voor vreugde, voorspoed, zuiverheid en bescherming tegen het boze oog. Het is een belangrijk onderdeel van de cultuur en tradities van deze religies en wordt vaak gebruikt bij feestelijke gelegenheden en vieringen.

Henna voor niet religieuze gelegenheden

Door de eeuwen heen heeft henna zich - vaak ook samen met de diaspora afkomstig uit India en het Midden-Oosten - een weg gemaakt naar alle uithoeken van de wereld. Dit maakt dat inmiddels mensen over de hele wereld gebruiken henna voor verschillende gelegenheden, zoals bruiloften, verjaardagen, festivals en andere feesten. Over het algemeen wordt henna dan wereldwijd beschouwd als een prachtige vorm van lichaamskunst en wordt het gebruikt voor verschillende doeleinden, zowel religieus als niet-religieus.

Wat henna zo bijzonder maakt, is de tijdelijkheid en de vrijheid van creatie. Henna-ontwerpen vervagen langzaam na verloop van tijd, wat betekent dat je steeds opnieuw kunt experimenteren met nieuwe patronen en stijlen. Het proces van het aanbrengen van henna is een kunstvorm op zich, en getalenteerde henna kunstenaars kunnen verbluffende meesterwerken creëren die het lichaam transformeren in een canvas van schoonheid.

Boekingen voor henna in Tilburg/Brabant

Ik begrijp de de betekenis en de schoonheid van henna. Met mijn 100% natuurlijke henna mix en jarenlange ervaring (ik ben werkzaam als henna artist vanaf 2011) breng ik deze eeuwenoude traditie tot leven, of het nu is voor een bijzondere gelegenheid, een festival of als een persoonlijke uitdrukking van jouw eigen stijl. Ontdek met mij de magie van henna en laat je betoveren door de tijdloze kunstvorm die al generaties lang mensen over de hele wereld in vervoering brengt.

 

Op zoek naar een henna artist in Tilburg/Brabant en omgeving? Ga naar mijn pagina's voor meer informatie over mijn henna diensten voor bruidshenna, gastenhenna en/of voor het maken van een individuele afspraak bij mij thuis in Tilburg.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.