De gevaren van zwarte/chemische henna

Gepubliceerd op 18 april 2023 om 10:34

Zwarte henna is een vorm van henna die vaak wordt gebruikt om tijdelijke tatoeages te maken, maar het bevat een chemische stof genaamd p-phenylenediamine (PPD) die huidproblemen kan veroorzaken. In tegenstelling tot natuurlijke bruine henna, die een roodachtige kleur produceert, kan zwarte henna een donkerder en zwarter resultaat geven. Hieronder staan enkele van de gevaren van zwarte henna:

  1. Allergische reacties: PPD is een bekend allergeen dat allergische reacties kan veroorzaken bij sommige mensen. Deze reacties kunnen variëren van huidirritatie tot ernstige allergische reacties, zoals zwelling van het gezicht, de handen of de voeten, ademhalingsproblemen en anafylaxie.

  2. Huidproblemen: Het gebruik van zwarte henna kan leiden tot huidproblemen, waaronder blaarvorming, ontsteking en littekens. In sommige gevallen kan dit permanent zijn.

  3. Risico op infecties: Het aanbrengen van tijdelijke tatoeages op de huid kan het risico op infecties verhogen als de apparatuur niet steriel is.

  4. Verergering van astma: PPD kan ook astmasymptomen verergeren bij mensen met astma.

  5. Langdurige gevolgen: In sommige gevallen kunnen de gevolgen van het gebruik van zwarte henna levenslang zijn en kunnen ze leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

Vanwege deze gevaren wordt het gebruik van zwarte henna afgeraden. Als je een henna wil laten zetten, is het het beste om natuurlijke bruine henna te gebruiken en ervoor te zorgen dat het wordt aangebracht door een professionele henna-kunstenaar.

 

Jagua als alternatief

Een ander goed alternatief voor 'zwarte henna' is het gebruik van Jagua of een mengsel van natuurlijke henna en Jagua. 

Jagua henna is een vorm van tijdelijke body art die wordt gemaakt met een kleurstof die is afgeleid van de jagua-vrucht, ook wel bekend als Genipa americana. De kleurstof wordt verkregen door het sap van de vrucht te extraheren en vervolgens te mengen met andere natuurlijke ingrediënten zoals citroensap, suiker en etherische oliën.

Net als traditionele henna-tatoeages, wordt jagua henna aangebracht op de huid in verschillende ontwerpen en patronen. De kleur van jagua henna is in eerste instantie donkerblauw tot zwart, maar verandert geleidelijk in een donkerder tint van blauw tot zwart in de loop van een paar dagen.

Jagua henna wordt steeds populairder als een veiliger alternatief voor zwarte henna, omdat het geen chemische stoffen zoals PPD bevat en minder kans heeft op allergische reacties en andere huidproblemen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.